Capcana în care cad românii care au card și cont bancar de acest tip. Ce trebuie să știi chiar acum dacă nu vrei să pierzi bani
E foarte important să ții cont de toate problemele pe care un card le poate avea. Astfel, te asiguri că nu pierzi bani.
Situația de acum privește direct cardurile de cumpărături. Sunt, în esență, carduri de credit, doar că băncile ți le promovează astfel, ca să știi unde le poți folosi cu eventuale beneficii. Dar trebui să știi că dobânzile pot ajunge până la 30%, dacă rata nu este plătită la timp sau dacă, în loc de rată, clientul achită doar suma minimă de rambursat comunicată de bancă.
Fără discuții, un card de credit – chiar și cel promovat pentru cumpărături – are anumite beneficii. Dar poate deveni o problemă când nu ești atent la toate detaliile.
Au fost numeroși clienți care s-au plâns, de-a lungul timpului, că au acumulat datorii fără să-și dea seama. Veniturile îți pot scădea dramatic, tocmai pentru că trebuie să acoperi golurile din cardul de cumpărături.
La ce să fii atent când vine vorba de astfel de carduri de cumpărături
Cardul de credit poate fi foarte util când vrei să cheltui o sumă mai mare fără să faci o gaură în buget. De exemplu, când cineva îşi mobilează casa poate opta pentru un card de credit care să nu destabilizeze bugetul familiei printr-o cumpărătură făcută Imediat. Din acest motiv, băncile oferă, de obicei, şi posibilitatea ratelor direct pe card care pot merge până la 60 de rate fără dobândă. Până în acest punct sunt numai beneficii, dar există şi capcane care pot fi evitate.
În primul rând trebuie plătite comisioanele şi dobânzile datorate băncii, apoi rambursată integral rata lunară. E important şi să nu fie folosit cardul de credit la retrageri de numerar de la bancomat. Menirea unor astfel de carduri de cumpărături e să fie foloste direct la comerciant, la cumpărături.
Dobânzile pentru sumele retrase direct de la bacnomat sunt mai mari decât dobanzile pentru sumele folosite la plata comerciantului. O altă capcană este suma minimă de rambursat, este o sumă între 2 la 10 % în funcție de bancă, care trebuie rambursată lunar din suma cheltuită pe card. Numai că dacă te limitezi pentru restul de suma cheltuită se plătește dobânda. Dobândă poate ajunge şi la 35%, de 2 ori mai mare faţă de dobânzile unui credit de nevoi personale.